Veselīgs uzturs rudenī
Veselīgs uzturs rudenī
Rudens ēdienkartē jāiekļauj pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību.Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos. Uzturā jālieto skābpiena produkti, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūno sistēmu. Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc jāēd daudz kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greifrūtus. Daudz jālieto škidrumu – zāļu tējas, svaigi spiestas sulas, minerālūdeni! Jāievēro pareizu darba un atpūtas režīmu – jāvingro, jāskrien, jākustās aktīvi, jāuzturās svaigā gaisā, taču jāuzmanās, lai nenosaltu. Jācenšas izvairīties no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem. Klepojot un šķaudot –jāaizsedz muti ar kabatas lakatiņu. Drīkst aizrādīt darīt to arī citiem, īpaši publiskās vietās! Dienas laikā bieži jāmazgā rokas – pirms ēšanas un pēc uzturēšanās publiskās vietās. Ja darba kolēģis ir saaukstējies – nelietojiet vienus un tos pašus priekšmetus (rakstāmlietas, traukus). Ja gadās saslimt, jāpaliek mājās un jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu. Bet pats galvenais – jācenšas raudzīties uz lietām pozitīvi, neaizmirstot par smaida nozīmi, jāsaglabā možu garu!