Uzmanību- saules dūriens un karstuma dūriens!
 
 
 
Laikā, kad gaisa temperatūra sasniedz vairāk nekā plus 25 grādus pēc Celsija, ir īpaši svarīgi neaizmirst par pamatnosacījumiem savas un savu tuvinieku veselības saglabāšanai.
Sevišķi jūtīgi uz apkārtējās vides temperatūras maiņām ir cilvēki, kuriem ir sirds un asinsvadu saslimšanas, citas hroniskas saslimšanas, cilvēki, kuriem ir paaugstināts ķermeņa svars, zīdaiņi un mazi bērni, kā arī veci cilvēki.
Svarīgi atcerēties, ka paaugstinātas apkārtējās vides temperatūras iedarbība uz cilvēka organismu var izraisīt nopietnus veselības traucējumus vai pat bojā eju, ja organisms nespēj piemēroties šādiem apstākļiem.
SAULES DŪRIENS ir patoloģisks stāvoklis, kas rodas pēc galvas pārkāršanas tiešo saules staru ietekmē. Saules dūriena gadījumā paplašinās galvas smadzeņu asinsvadi, rodas asiņu sastrēgums un smadzeņu tūska, smagākos gadījumos iespējams sīkāku asinsvadu plīsums un sekojošs asinsizplūdums.
KARSTUMA DŪRIENS ir patoloģisks stāvoklis, kas rodas, organismam pārkarstot. Pārkāršanu izraisa traucējumi vielmaiņas radītā siltuma atdevē. Pārkāršanu veicina pastiprināta fiziska slodze, neatbilstošs apģērbs, nepietiekošs šķidruma patēriņš, kā arī dažādas slimības.
 
Lai izvairītos no pārkaršanas, karstā laikā ieteikts:
 
Pārkaršanas pirmās pazīmes ir galvas sāpes, ātrs pulss, apziņas traucējumi, dažkārt var būt arī bezsamaņa, slikta dūša, vemšana, kā arī var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra.
Karstuma dūriena vai pārkaršanas gadījumā cietušo novietoto guļus ar paceltu galvgali ēnainā vietā. Cietušajam ir jādod dzert vēss ūdens - vienam litram ūdens vēlams pievienot pustējkaroti sāls, dzert to lēni, nelieliem malkiem. Svarīgi, lai cietušais atgūst normālu ķermeņa temperatūru, tādēļ vēlams cietušā galvu, kaklu un paduses dzesēt ar mitrām kompresēm, kā arī pakāpeniski apšļakstīt cietušo ar vēsu ūdeni. Atcerieties, ka cietušo nedrīkst mērkt aukstā ūdenī, jo tas var izraisīt galvas smadzeņu bojājumus vai pat cilvēka nāvi! Ja cietušā stāvoklis neuzlabojas, vērsties pēc mediķu palīdzības!
 
  Drukāt